top of page
logo KASTANI_ELENA_TELIKO_CMYK.jpg

"Με δυσκολεύουν οι θετικές επιστήμες!" Μύθος ή αλήθεια;


Η προσπάθεια μετράει περισσότερο από το IQ!


Πολύ συχνά μαθητές που εξερευνούν τα μονοπάτια των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους επιλογών, «σκοντάφτουν» ανάμεσα σε αυτό που τους αρέσει και σε αυτό που θεωρούν πως είναι καλοί. Φράσεις όπως:

«Μου αρέσουν τα Μαθηματικά, αλλά δεν είμαι καθόλου καλός»,

«Θα μου άρεσε να ασχοληθώ με τη Φυσική, αλλά δεν τα καταφέρνω»

είναι πολύ συχνές.


Μαθήματα STEM


Ιδιαίτερα η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Μηχανική και η Τεχνολογία, τα μαθήματα STEM όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται από τα αρχικά τους, αποτελούν γνωστικά αντικείμενα που θεωρούνται πολύ συχνά δύσκολα από τους μαθητές. Πρόκειται για μαθήματα που στηρίζονται στην πειραματική διαδικασία, σε «δοκιμή και πλάνη» και απαιτούν από τον μαθητή συνεχή προσπάθεια, πολλά λάθη και «αποτυχίες» μέχρι να επιτύχει ένα σωστό αποτέλεσμα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό ο μαθητής να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του καθώς δεν είναι λίγες οι φορές, που η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη του και στην εικόνα που έχει για τον εαυτό του σε σχέση του με τα συγκεκριμένα μαθήματα. Η στάση και ο χειρισμός των γονιών και των δασκάλων επίσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και συχνά μπορεί – άθελά τους – να οδηγήσουν τα παιδιά στην πρόωρη απόφαση πως δεν είναι εκ γενετής επιστήμονες ή «μαθηματικά μυαλά». Ποιος, λοιπόν, είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τα παιδιά να νιώσουν αρκετή αυτοπεποίθηση και να μην παρατήσουν τις προσπάθειές τους στα Θετικά μαθήματα; Ποιος είναι ο σωστός και πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενδυναμώσουμε την αυτοεκτίμησή τους; Η Carol Dwek Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Standford University προτείνει μερικές ιδέες:


Επαινέστε την προσπάθεια και όχι τη νοημοσύνη


Μην επαινείτε υπερβολικά τα παιδιά επαναλαμβάνοντάς τους πόσο ταλαντούχα, έξυπνα και λαμπρά μυαλά έχουν! Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, όταν οι μαθητές θεωρούν την εξυπνάδα ως κάτι αμετάβλητο και σίγουρο, νιώθουν ευάλωτοι. Οι υπερβολικοί έπαινοι για τη νοημοσύνη τους, κάνει τα παιδιά απρόθυμα να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, που μπορεί να «δοκιμάσουν» την εξυπνάδα τους και επίσης αδύναμα μπροστά σε εμπόδια, που θα βρεθούν στο δρόμο τους, σαν αυτά που τα μαθήματα STEM από τη φύση τους συχνά παρουσιάζουν.


Εστιάστε στη διαδικασία της μάθησης


Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά, όχι τόσο για τις ικανότητες ή το ταλέντο τους, αλλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη μαθησιακή διαδικασία. Για παράδειγμα:

  • H σκληρή δουλειά τους

  • Oι διαφορετικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν

  • H συγκέντρωσή τους

  • H επιμονή τους

  • O τρόπος που χρησιμοποιούν τα λάθη τους, ώστε να μάθουν από αυτά

  • H βελτίωσή τους

αποτελούν «περιοχές» που είναι σημαντικό να αντιληφθούν πως είναι περισσότερο σημαντικές από απλά ένα καλό αποτέλεσμα και μπορεί να τους οδηγήσει στην επιτυχία σε όσα μαθήματα αγαπούν και τους ενδιαφέρουν και όχι μόνο.


Ρωτήστε τα παιδιά για την πρόοδό τους


Είναι πιο σημαντικό να ρωτάτε τα παιδιά για την πρόοδό τους από το να τους δίνετε συνεχώς επαίνους. Μπορείτε να τα ρωτήσετε για τις προσπάθειές τους, τις μεθόδους που ακολουθούν και τη βελτίωσή τους, τον τρόπο που εργάστηκαν, τις τεχνικές που ακολούθησαν. Με αυτόν τον τρόπο ασκούνται στη διαδικασία σκέψης προκειμένου να κάνουν τον απαραίτητο αναστοχασμό κάθε φορά που κάνουν κάτι καλά ή αντιμετωπίζουν μία δυσκολία


Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε


Τα νέα παιδιά γεμάτα αγωνία προσπαθούν να εξερευνήσουν τον κόσμο και να ανακαλύψουν όσα τους αρέσει και τους ενδιαφέρει να κάνουν στο μέλλον. Είναι σημαντικό να αποφασίσουν χωρίς να «βάζουν τρικλοποδιές» στον εαυτό τους πιστεύοντας πως δεν μπορούν να καταφέρουν όσα ονειρεύονται. Σε αυτό ΜΠΟΡΟΥΜΕ και έχουμε ΕΥΘΥΝΗ να βοηθήσουμε όλοι μας!!

bottom of page