top of page
logo KASTANI_ELENA_TELIKO_CMYK.jpg

Καλοκαίρι: Ξεκούραση, ξεγνοιασιά και…δεξιότητες!


Είναι το καλοκαίρι κατάλληλη περίοδος για να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες ή να εξασκήσουμε τις υπάρχουσες;


Η απάντηση είναι ναι! Μετά από μία μακρά περίοδο κούρασης, εξετάσεων και υποχρεώσεων, το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεγνοιασιάς και της «ανάτασης». Όσο ο καιρός ζεσταίνει και οι βουτιές στις θάλασσες πυκνώνουν, τόσο η διάθεσή μας αλλάζει προς το καλύτερο. Νιώθουμε πιο ξέγνοιαστοι και έχουμε την ανάγκη να ‘γεμίσουμε μπαταρίες’ για το φθινόπωρο. Από τους εφήβους που τελειώνουν με τις εξετάσεις έως τους νέους εργαζομένους που ξεκινάνε να παίρνουν τις άδειές τους, το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με παύση σε κάποιες δραστηριότητες, όπως η μάθηση. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, όμως, το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να καλλιεργήσουμε νέες δεξιότητες.


Χαλαρή διάθεση, καλύτερη εκμάθηση


Οι δεξιότητες δε χάνονται όμως μειώνεται η δυναμική τους όταν δεν τις εξασκούμε. Γι’ αυτό το λόγο ακόμα και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής χαλάρωσης, συνεχίζουμε να μαθαίνουμε. Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος. Καθώς η διάθεσή μας είναι πιο χαλαρή και νιώθουμε λιγότερο αγχωμένοι από τις καθημερινές υποχρεώσεις του υπόλοιπου χρόνου, η πρόσληψη πληροφοριών είναι καλύτερη.


Επιπλέον, έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας για να τον διαθέσουμε όπως επιθυμούμε. Μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας περισσότερες δραστηριότητες, να δούμε τους φίλους μας, να κάνουμε βουτιές, να κοιμηθούμε περισσότερο. Ο οργανισμός μας ως εκ τούτου αναζωογονείται και ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα.





Ξεκούραση, όχι στασιμότητα


Όταν όμως δεν τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας με πληροφορίες και κυρίως δεν τον ‘γυμνάζουμε’, μειώνονται οι δεξιότητες μας, καθώς η μνήμη και η εγρήγορση ατροφεί. Συμβαίνει το ίδιο ακριβώς, όπως με την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Όσο δε μιλάμε και δε γράφουμε σε μία ξένη γλώσσα, ξεχνάμε σιγά σιγά ό, τι έχουμε διδαχθεί. Έτσι και οι γνωστικές δεξιότητες μας θέλουν εκγύμναση. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε λοιπόν αλλά διαφορετικά πράγματα. Νέες συνταγές, έργα τέχνης, γεωγραφία, τα βήματα ενός νέου χορού και πολλά άλλα μας βοηθούν να συνεχίζουμε να «γυμνάζουμε» το μυαλό μας.


Δημιουργικότητα και δεξιότητες


Πώς μπορούμε όμως να διατηρήσουμε την καλοκαιρινή μας διάθεση και να συνεχίσουμε την εκπαίδευσή μας σε κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες; Με τη δημιουργικότητα! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι θετικά.

Η εύρεση έξυπνων, δημιουργικών τρόπων ένταξής της καλλιέργειας νέων δεξιοτήτων στο καλοκαίρι είναι δυνατή, και μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική! Αυτό ισχύει, είτε για τεχνικές δεξιότητες (hard skills), όπως ο τρόπος γραφής, η εξάσκηση μίας ξένης γλώσσας, τα μαθηματικά, η χρήση υπολογιστών και πολλές άλλες, είτε για soft skills, όπως η επικοινωνία, η ηγεσία, η επίλυση προβλημάτων, η διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων, η σωστή λειτουργία σε πλαίσιο ομάδας.




Τρόποι ένταξης στην καθημερινότητα


1. Μαγειρική και μαθηματικά: Όταν μαγειρεύουμε μπορούμε να έχουμε κοντά μας τα παιδιά μας και μέσω των δόσεων για να βγει σωστά η συνταγή τα βοηθάμε στην εξάσκηση σε μαθηματικά.

2. Ημερολόγιο και διαχείριση χρόνου: Το ημερολόγιο αποτελεί έναν ωραίο τρόπο να συνεχίσουμε την εξάσκηση διαχείρισης του χρόνου μας. Ειδικά τον ελεύθερο χρόνο τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

3. Παιχνίδια και soft skills: Παίζουμε παιχνίδια είτε παραδοσιακά είτε διαδικτυακά τα οποία ενισχύουν ικανότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η ενδυνάμωση της μνήμης και της συγκέντρωσης.

4. Εκδρομές και επιστήμη: Πηγαίνουμε εκδρομές στη φύση ή επισκεπτόμαστε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ. μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους) και ξεκινάμε συζητήσεις για όσα παρατηρήσαμε και μάθαμε.

5. Βιβλία στην παραλία: Επιλέγουμε βιβλία που μας αρέσουν και βάζουμε στόχο να τα διαβάσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Και τι πιο ωραίο, αντί να παίζουμε παιχνίδια στο κινητό στην ξαπλώστρα, να διαβάζουμε ένα συναρπαστικό βιβλίο;

6. Φίλοι και κοινωνικές δεξιότητες: Επιτέλους έχουμε χρόνο να συναντήσουμε τους φίλους μας! Η μεγαλύτερη ευκαιρία για να αναπτύξουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, να ακούσουμε σωστά, να επιχειρηματολογήσουμε, να ενδιαφερθούμε και να κατανοήσουμε πώς αισθάνονται οι φίλοι μας. Το ίδιο ισχύει και για τις οικογενειακές συζητήσεις. Επιλέγουμε ένα κεντρικό θέμα που ενδιαφέρει όλα τα μέλη της οικογένειας και χτίζουμε σε αυτό και την λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία μας.





Υπευθυνότητα, διαχείριση χρόνου, ομαδικότητα


Η προετοιμασία για να φύγουμε διακοπές είναι μία λαμπρή ευκαιρία για να εξασκήσουμε πολλές δεξιότητες μαζί. Όπως στο σχολείο ή στον επαγγελματικό μας χώρο, που όταν έχουμε ένα έργο να ολοκληρώσουμε, πρέπει να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες στα μέλη της ομάδας, να είμαστε υπεύθυνοι να κάνουμε όσα μας αναλογούν στο σωστό χρόνο και ταυτόχρονα να βρούμε κώδικες επικοινωνίας με τους υπόλοιπους. Αυτά μπορούν να συμβούν και όταν ετοιμάζουμε ένα ταξίδι. Καταρχήν κάνουμε brainstorming για να αποφασίσουμε σε ποιο μέρος θα πάμε. Ακούμε ιδέες και επιχειρήματα και αποφασίζουμε μαζί. Έπειτα, μοιράζουμε αρμοδιότητες (πχ. ποιος θα ετοιμάσει τις βαλίτσες, ποιος θα κλείσει τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο, ποιος θα πάρει τα snacks που θα φάμε) και φροντίζουμε όλα τα μέλη της ομάδας να τα κάνουν στο σωστό χρόνο, καθώς αν κάτι δε γίνει μπορεί να χαλάσει το ταξίδι.




Αφού τα ετοιμάσουμε όλα και ενσωματώσουμε στις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες την απόκτηση ή την εξάσκηση των δεξιοτήτων μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μαγιό μας και να βουτήξουμε!


Καλό καλοκαίρι!


0 Σχόλια
bottom of page