Πόσες φορές έχει συμβεί, ενώ γράφουμε μία εργασία να αποσπάται η προσοχή μας;
Πόσες φορές έχουμε νιώσει να μη μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της μελέτης μας, ενώ προσπαθούμε πολύ;
Ένα πολύ κοινό φαινόμενο για μαθητές και επαγγελματίες είναι η απώλεια εστίασης σε αυτό που κάνουν και η απόσπαση προσοχής από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.
Ένας σκύλος που γαβγίζει έξω από το παράθυρο, ο ήχος του κινητού, ή ακόμα και μία ξαφνική σκέψημπορεί να μας αποδιοργανώσει και ταυτόχρονα να μας αγχώσει. Σίγουρα έχουμε όλοι ακούσει τιςφράσεις:
«Δεν ξέρω πώς να μαζέψω τις σκέψεις μου!»
«Διαβάζω τόσες ώρες και αισθάνομαι ότι βρίσκομαι ακόμα στην πρώτη σελίδα!»
Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την ικανότητα συγκέντρωσης στη μελέτη και τηνολοκλήρωση στις εργασίες μας; Παρακάτω βρίσκουμε ορισμένες τεχνικές εστίασης και συγκέντρωσης που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο παραγωγικοί σε ό, τι αναλαμβάνουμε!
Το περιβάλλον παίζει ρόλο
Όλα ξεκινάνε από τον χώρο που έχουμε επιλέξει για γραφείο. Ειδικά το διάστημα της τηλεκπαίδευσηςκαι της τηλεργασίας, είναι άκρως σημαντικό να έχουμε έναν συγκεκριμένο χώρο για να μελετάμε ή να εργαζόμαστε, τον οποίο θα διαμορφώσουμε με βάση τις ανάγκες μας. Έτσι ακόμα και αν είμαστε στο σπίτι μας θα υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε σε διαδικασία εργασίας.
Φροντίζουμε να αισθανόμαστε βολικά, να έχουμε το σωστό ύψος γραφείου και καρέκλας, ώστε να αποφύγουμε την ανάγκη να σηκωνόμαστε συχνά. Διακοσμούμε το χώρο με φωτογραφίες τοπίων και φύσης, που βοηθάνε στη συγκέντρωση και μας ηρεμούν.
Αποκλείουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις εξωτερικές παρεμβολές και προτιμούμε ορχηστρική μουσική, εάν έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο και μας ηρεμεί.
«Απενεργοποιούμε» τις παρεμβολές!
Όσο εργαζόμαστε βάζουμε στο αθόρυβο το κινητό μας, κλείνουμε τα social media ή ακόμα και ταemail inbox μας. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την απόσπαση προσοχής αλλά και το άγχος που μπορεί να προκύψει από μια είδηση ή την ανάθεση μιας νέας υποχρέωσης.
Ένα πράγμα τη φορά!
Έχει αποδειχτεί ότι η προσπάθεια να ολοκληρώσουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα δε βοηθάει, αντίθετα αποδιοργανώνει. Θέτουμε προτεραιότητες, εστιάζοντας σε μία εργασία τη φορά! Δοκιμάζουμε να ετοιμάσουμε μία λίστα εργασιών, και κάθε φορά που θα ολοκληρώνουμε κάτι, προχωράμε στο επόμενο.
Προτεραιότητες
Ποια εργασία χρειάζεται περισσότερο προσοχή; Ποια είναι πιο απλή; Ξεκινάμε με τα δυσκολότερα όταν είμαστε πιο ξεκούραστοι και προσηλωμένοι στον στόχο! Οι ώρες μέσα στην ημέρα που μπορεί κάποιος να εργαστεί αποτελεσματικά δεν είναι ίδιες για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούνκαλύτερα νωρίς το πρωί και άλλοι απογευματινές ώρες. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε πότε έχουμε αυξημένα επίπεδα ενέργειας και προγραμματίζουμε τις δύσκολες εργασίες για τότε.
Εναλλαγές με βάση το βαθμό δυσκολίας
Δοκιμάζουμε να εναλλάσσουμε τις εργασίες μας με βάση το βαθμό προσήλωσης που απαιτούν. Ηεναλλαγή ξεκουράζει τον εγκέφαλο σας και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.
Μικρά διαλείμματα
Φροντίζουμε κάθε μία ώρα να σηκωνόμαστε και να περπατάμε. Η συνεχής έκθεση μπροστά στουςυπολογιστές ή η μελέτη των βιβλίων μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και των νοητικώνλειτουργιών. Πέντε έως δέκα λεπτά διάλειμμα μακριά από οθόνες, ξεκουράζει τον εγκέφαλο. Τοσυνδυάζουμε με ελαφρύ περπάτημα ή διατάσεις, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να επανέλθει και να ενεργοποιηθεί.
Ανησυχίες και άγχος
Ένας από τους κύριους λόγους που χάνουμε τη συγκέντρωσή μας είναι διάφορες σκέψεις σχετικά μεόλα όσα έχουμε να κάνουμε ή με άγχη σχετικά με τους βαθμούς και τη δουλειά. Για να αποφύγουμετις σκέψεις αυτές που μειώνουν την αποδοτικότητα και μας μπλοκάρουν, μια καλή ιδέα είναι να τις καταγράφουμε σε ένα χαρτί και να προγραμματίσουμε να ασχοληθούμε με αυτές σε ξεχωριστό χρόνο.
Διατροφικές συνήθειες και γυμναστική
Οι διατροφικές μας συνήθειες βοηθάνε πολύ στην αυτοσυγκέντρωση. Πίνουμε νερό συχνά που ενυδατώνει τον οργανισμό και λειτουργεί ως καύσιμο για τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Απολαμβάνουμε ένα υγιεινό πρωινό γεμάτο βιταμίνες. Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και μας δίνει ενέργεια.
Η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη και για την καλή λειτουργία του οργανισμού αλλά και για τηδιάθεσή μας. Μας βοηθάει ουσιαστικά εκκρίνοντας τις ορμόνες εκείνες που ενδυναμώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την οξυδέρκειά μας! Το σώμα και το μυαλό μας είναι αλληλένδετα! Γι’ αυτό φροντίζουμε να τα γυμνάζουμε και τα δύο!
Ο ύπνος θρέφει!
Οτιδήποτε και εάν προσπαθούμε να κάνουμε, εάν δεν κοιμόμαστε καλά, η αυτοσυγκέντρωση αλλά και οι νοητικές μας λειτουργίες θα υπολειτουργούν. Ο ύπνος αναζωογονεί τα κύτταρα και τον οργανισμό και μας χαρίζει ενέργεια! Φροντίζουμε να έχουμε ένα σταθερό πρόγραμμα 8άωρο ύπνου καθημερινά και θα δούμε τη διάθεση και τις νοητικές μας ικανότητες να βελτιώνονται!
Comments