Πόσες φορές έχετε έρθει αντιμέτωποι με την ανάγκη να συντάξετε μία συνοδευτική επιστολή για να συνοδεύσει το βιογραφικό σας για μία θέση εργασίας ή την αίτησή σας σ’ ένα Πανεπιστήμιο;
Εάν είστε από αυτούς που είτε δε γνωρίζουν τη σημασία του ή θέλετε βοήθεια στη σύνταξη της επιστολής, οι παρακάτω συμβουλές είναι εξαιρετικά χρήσιμες.
Μια συνοδευτική επιστολή παίζει καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσετε να προσελκύσετε το ενδιαφέρον για το άτομό σας.
Μπορεί στο βιογραφικό να βάζουμε προσωπικές πληροφορίες, την κατάρτιση, τις σπουδές και τα επιτεύγματά μας, στην επιστολή όμως έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όσα μας ξεχωρίζουν και μας κάνουν μοναδικούς.
Σύμφωνα με την Amy Gallo, αρθρογράφο του Harvard Business Review και διακεκριμένη ομιλήτρια των TEDx, 7 απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μία επιστολή για να διαλέξουν εμάς.
1. Πριν γράψεις, κάνε έρευνα
Τι γνωρίζεις για το πρόγραμμα, το Πανεπιστήμιο ή τον χώρο εργασίας που σε ενδιαφέρει; Ξεκίνησε κάνοντας μία ενδελεχή έρευνα στο website και στα social media, με στόχο να γράψεις μία επιστολή στη «γλώσσα» του φορέα που απευθύνεσαι.
2. Γράψε “κοιτάζοντας” στο μέλλον
Ακόμα και εάν η επιστολή αφορά σε όσα έχεις πετύχει μέχρι στιγμής, δώσε έμφαση και… στο μέλλον! Η επιστολή αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος και εξηγεί τι ελπίζεις να κάνεις στη συνέχεια και γιατί. Όσα θα γράψεις θα επηρεάσουν όσους τα διαβάσουν.
3. Η αρχή μετράει!
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λέει ο σοφός λαός! Η αρχή μίας επιστολής είναι η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί για εσένα αυτός που τη διαβάζει. Ξεκίνησε δυναμικά με το ποιος/α είσαι και τι σε κάνει ξεχωριστό/ή, τι σε εμπνέει και τι μπορείς να προσφέρεις! Με αυτόν τον τρόπο προκαταβάλλεις θετικά τον άνθρωπο που θα διαβάσει την αίτησή σου. Απέφυγε τα κλασσικά και γενικά μοτίβα, τα επονομαζόμενα generic. Διαφοροποιήσου εξηγώντας τους λόγους που πραγματικά πιστεύεις ότι σε κάνουν την ιδανική επιλογή!
4. Δείξε ενθουσιασμό με μέτρο
Σίγουρα για να κάνεις την αίτηση, η επιθυμία σου είναι να επιλεγείς. Μέσα από κείμενό σου για αυτό τον λόγο χρειάζεται να πείσεις πως είσαι η σωστή επιλογή. Δε χρειάζονται όμως υπερβολές. Η σωστή δόση ενθουσιασμού πείθει για τις αυθεντικές προθέσεις σου και για την ειλικρίνειά σου! Η αυθεντικότητα και τα «θέλω» σου πρέπει να είναι εμφανή στοιχεία μέσα στο κείμενό σου. Να θυμάσαι ότι τα εξασκημένα «μάτια», αναγνωρίζουν αμέσως την αλήθεια όσων γράφονται.
5. Προσοχή στον τόνο και το ύφος
Όπως είπαμε, ο τόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όμως όλα θέλουν μέτρο. Κράτησε μία ισορροπία μεταξύ αυστηρότητας και ενθουσιασμού. Απόφυγε να ενσωματώσεις στο κείμενό σου στοιχεία χιούμορ και προτίμησε επαγγελματικό τόνο και ύφος. Παρουσίασε τα στοιχεία της προσωπικότητάς σου, έχοντας πάντα στο μυαλό σου ποιος είναι ο «συνομιλητής» σου.
6. Απόφυγε τα τεράστια κείμενα!
Θυμήσου ότι δε γράφεις μυθιστόρημα! Προτίμησε μικρές προτάσεις, καθαρό κείμενο με δομή. Φαντάσου πως γράφεις την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σου ιστορία, με αρχή μέση και τέλος! Απόφυγε τις επαναλήψεις!
7. Πριν το στείλεις, ζητήστε τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεσαι
Είναι σημαντικό να λάβεις ανατροφοδότηση/ feedback για όσα έχεις γράψει. Μπορείς να μοιραστείς το τελικό σου κείμενο με τους εκπαιδευτικούς σου, κάποιο συνάδελφο, φίλους, ανθρώπους δηλαδή που εμπιστεύεσαι.
Για οποιαδήποτε απορία μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου και να συζητήσουμε πώς θα προετοιμαστείς κατάλληλα!
Comments