Παρουσιάσεις στο σχολείο. Παρουσιάσεις στο πανεπιστήμιο. Παρουσιάσεις στον εργασιακό χώρο. Σε όλη την πορεία μας, θα χρειαστεί αρκετές φορές, να παρουσιάσουμε μπροστά σε κόσμο μία ιδέα, μία εργασία, ένα project. Άλλες φορές για να εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε, κάποιες φορές για να δείξουμε το έργο μας, άλλοτε επειδή το απαιτεί η ίδια η δουλειά ή χρειάζεται να αξιολογηθούμε.
Σε όποια ηλικία και για όποιο σκοπό όμως και αν παρουσιάζουμε, είναι συχνό φαινόμενο η διαδικασία της παρουσίασης να προκαλεί «φόβο» και ανάμεικτα συναισθήματα! Σκέψεις και ερωτήσεις τριγυρνούν στο μυαλό μας, δημιουργούν διάφορα συναισθήματα και δε μας βοηθούν να απολαύσουμε τη διαδικασία.
«Πώς θα κεντρίσω το ενδιαφέρον του κοινού;»
«Τρέμω από το άγχος μου μήπως ξεχάσω τι θέλω να πω!»
«Κι αν δεν τους αρέσει, τι θα κάνω;»
Είδη παρουσιάσεων
Οι παρουσιάσεις αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο να επικοινωνήσουμε με το κοινό μας, όποιο κι αν είναι αυτό. Εμπεριέχουν πληροφορίες για ένα θέμα και είναι το «όχημα» για να περάσουμε το μήνυμά μας στους συμμαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς μας, στα μέλη της ομάδας μας, στους εργοδότες μας ή ακόμα και στους γονείς μας. Μία παρουσίαση έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι:
· Διατύπωση των επιχειρημάτων
· Ομιλία στο σχολείο ή σε ένα συνέδριο
· Εκπροσώπηση της ομάδας
· Μία εργασία ή μία ιδέα
· Οδηγίες ή συμπεράσματα κ.α
Γιατί παρουσιάζεις;
Όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Chris Anderson που ασχολείται ενεργά με τα συνέδρια TED, για να δώσεις μία ωραία ομιλία ή να κάνεις μία εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση, πρέπει να έχεις να πεις κάτι σημαντικό, κάτι που να αξίζει να το μάθουν και άλλοι εκτός από εσένα .
Είναι σημαντικό επομένως πριν ξεκινήσεις τον σχεδιασμό της παρουσίασής σου να αναρωτηθείς:
· Τι θέλεις να πεις στο κοινό σου;
· Γιατί είναι σημαντικό;
· Σε τι σε διαφοροποιεί και σε κάνει ξεχωριστό;
Αφού απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις, δημιουργείς τη δική σου ιστορία. Οι άνθρωποι λατρεύουν τις ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Απολαμβάνουν όσα παρουσιάζονται να «επενδύονται» με προσωπικές εμπειρίες και καταστάσεις. Χρησιμοποίησέ το! Οι παρουσιάσεις είναι ένα «ταξίδι» μέσα από μία ιστορία, τη δική σου.
Μην υποθέτεις!
Στο ταξίδι που θα οδηγήσεις το κοινό σου, μην υποθέτεις ότι τα γνωρίζουν όλα! Τράβηξέ τους την προσοχή με μια «δυνατή»/πρωτότυπη έναρξη, όπως κάτι που δε γνωρίζουν, ή με ερώτηση για να «σπάσει» ο πάγος! Προσπάθησε να έχεις οπτική επαφή με το κοινό σου, και ξεκίνα με μία μικρή εισαγωγή στο θέμα σου. Κάθε φράση οδηγεί στην επόμενη, σαν να ξεδιπλώνεις ένα λογοτεχνικό έργο.
Σε αυτό το ταξίδι η αισθητική είναι σημαντική. Η παρουσίαση θα πρέπει να «τραβάει» την προσοχή και να μην κουράζει. Προτίμησε να υπάρχει ισορροπία φωτογραφιών και χρωμάτων μαζί με νούμερα (πάντα τραβάνε τα νούμερα την προσοχή!), δυνατούς τίτλους κατανοητούς και όχι τεράστια κείμενα. Κανείς δε διαβάζει τα κείμενα στις παρουσιάσεις, περιμένουν εσένα για να τους πεις την ιστορία σου!
Να τα διαβάζω; Κι αν τα ξεχάσω;
Σαφώς, μπορείς να έχεις σημειώσεις μαζί σου, ή να τα διαβάζεις από μέσα. Είναι όμως αυτός ο καλύτερος τρόπος; ΟΧΙ! Καταρχήν, κάνε δικό σου το θέμα. Το ξέρεις καλύτερα από όλους. Η απλή αποστήθιση θα σε αγχώσει και εάν πάει κάτι στραβά – συμβαίνει σε όλους – δε θα μπορέσεις να συνεχίσεις με ευκολία. Μάθε τα λόγια σου, αφού γνωρίσεις καλά το θέμα σου. Με αυτόν τον τρόπο θα σου βγαίνει φυσικά και όχι στημένα!
Πρόβες, πρόβες, πρόβες! Πες τα στους φίλους σου, στον καθρέπτη σου, στο μπάνιο σου, ξανά και ξανά. Βρες τον δικό σου τρόπο να τα εκφράζεις! Η παρουσίαση είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ!
Τόνος φωνής και γλώσσα του σώματος
ΝΑΙ. Παίζουν ρόλο και ο τόνος της φωνής σου και η γλώσσα του σώματός σου. Καταρχήν, να παίρνεις ανάσες ανάμεσα σε όσα λες. Δίνει χρόνο και σε σένα και στο κοινό σου να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει. Μην κάθεσαι ακούνητος/η μπροστά στο κοινό. Υπάρχει η χρυσή τομή, να στέκεσαι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς επαφή με το κοινό. Και φυσικά, μη ξεχνάς την οπτική επαφή!!
Δοκίμασε να χρωματίσεις τη φωνή σου στα σημαντικά σημεία, αυτά που θέλεις να ξεχωρίσουν. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου ενσωματώνοντας φυσικές κινήσεις. Οι υπερβολικές χειρονομίες κουράζουν και δείχνουν άγχος, ενώ η απουσία αυτών προκαλεί το κοινό να χάσει το ενδιαφέρον του.
Μη διαβάζεις μέσα από την παρουσίαση
Όταν παρουσιάσεις, έχεις ένα ρόλο, είσαι ένας ηθοποιός που θέλει να πείσει το κοινό του να ακούσει και να ενδιαφερθεί για την ιστορία του. Άρα, το να διαβάζεις από μέσα δε βοηθάει. Μπορείς πάντα για να μειώσεις το άγχος της «σκηνής», να κρατάς ένα χαρτί ή ένα μπλοκ μαζί σου. Ο στόχος είναι να αισθάνεσαι πιο ασφαλής, αλλά καλό είναι να μην το χρησιμοποιήσεις.
Κι αν όλα πάνε στραβά;
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους ακόμη και των πιο επιτυχημένων ομιλητών είναι να κουραστεί το κοινό, να μην ενδιαφέρεται να ακούσει άλλο και απλά να μη δίνει σημασία. Τι κάνουμε εκεί, θα ρωτήσεις!
· Μπορείς να απευθυνθείς στο κοινό σου με μία ερώτηση που θα τους τραβήξει το ενδιαφέρον.
· Εστίασε σε όσα σημαντικά έχουν μείνει στην παρουσίαση.
· Ξεκίνα τη συζήτηση με το κοινό.
· Χρησιμοποίησε το χιούμορ, εάν οι περιστάσεις το επιτρέπουν!
Οι παρουσιάσεις αποτελούν πρόκληση για όλους! Η σωστή προετοιμασία όμως παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχημένη έκβασή τους!
Μην ξεχνάτε…ποιος είναι από κάτω κάνει τη διαφορά! Πριν από όλα μελετήστε το κοινό σας, όσα έχει ανάγκη να ακούσει και….καλή επιτυχία!!
Comments